Dinsdag 7 mei organiseert de Aarlese heemkundekring weer haar maandelijkse lezingavond. Dit keer is de bekende historicus Jan van Oudheusden te gast. Hij houdt een presentatie over het Brabant na de Tweede Oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog is Noord-Brabant onherkenbaar veranderd. Soms geleidelijk, maar vaak ook schoksgewijs.  Bij het aantreden van Jan de Quay als Commissaris van de Koningin in 1946 leek het erop dat de vooroorlogse verhoudingen en normen moeiteloos hersteld waren, maar in de jaren zestig kwam alsnog een vloedgolf op die het traditionele Brabant overspoelde. Op alle terreinen werd de vertrouwde wereld van de Brabanders geconfronteerd met de uitdagingen van de moderne tijd. Of het nu ging om economie en werkgelegenheid, om het aanzien van steden en dorpen, om de inrichting van het landschap, de positie van de kerk of de verhouding tussen de generaties. In deze lezing zien we hoe de Brabanders die schokken verwerkten en een nieuw evenwicht vonden. En hoe zij al doende een ander Brabant maakten dan dat van hun ouders en grootouders. We herbeleven in deze lezing zo onze eigen geschiedenis, de jaren die die we zelf hebben meegemaakt.

Deze lezing wordt gehouden in Conferentiecentrum De Couwenbergh en begint om 20.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *