Op dinsdag 1 april 2025 geeft kastelendeskundige Bas Aarts een boeiende lezing over de geschiedenis van kastelen langs de rivier de Aa. De lezing begint om 20:00 uur in de Couwenberg, Dorpstraat 1, Aarle-Rixtel.

Ontdek de geschiedenis van de kastelen langs de Aa

Hoe ontstonden kastelen in Oost-Brabant? Welke rol speelden ze in de middeleeuwen? Tijdens deze lezing neemt Bas Aarts u mee in de ontwikkeling van kastelen vanaf het jaar 1000. In deze periode begon de lokale adel hun hoven te versterken met hout en aarden wallen, als bescherming in een tijd waarin het centrale gezag zwak was.

Later ontstonden de eerste motte-burchten, zoals het vroegste kasteel van Heeswijk. Deze burchten bestonden uit een versterkte hoofdburcht op een kunstmatige heuvel met een lager gelegen voorburcht en waren geheel omgracht. In de Late Middeleeuwen werden deze houten burchten omgebouwd tot bakstenen kastelen, zoals in Helmond, Gemert en Veghel. Voor kleinere adellijke huizen volstond een enkele woontoren, zoals in Deurne.

Met de komst van vuurwapens verloren kastelen hun verdedigingsfunctie en groeiden ze uit tot statige residenties. Dit leidde tot de bouw van de zogeheten ‘omgrachte huizingen’, zoals kasteel Croy in Aarle-Rixtel en versterkte huizen in Asten.

Over Bas Aarts

Drs. Bas Aarts (Hilvarenbeek, 1947) is historicus en kastelendeskundige. Hij studeerde geschiedenis in Tilburg en Nijmegen en was jarenlang docent aan het Bisschop Bekkerscollege in Eindhoven. Aarts is voorzitter van de Vereniging ‘Vrienden van Brabantse Kastelen’, redacteur van Het Brabants Kasteel en lid van de Nederlandse Kastelenstudiegroep. Momenteel doet hij promotieonderzoek naar de vroege burchten in het hertogdom Brabant en vertegenwoordigt hij Nederland in het Comité Permanent des Colloques du Château Gaillard.

Praktische informatie

📅 Datum: Dinsdag 1 april 2025
🕗 Tijd: 20:00 uur
📍 Locatie: De Couwenberg, Dorpstraat 1, Aarle-Rixtel
🎟 Entree: Gratis voor leden, €2,50 voor niet-leden