Tijdens Open Monumentendag, zondag 15 september, vindt er in het Aarlese heemhuis een gevarieerde expositie plaats.  Zo kan het publiek voor de eerste keer kennis maken met de befaamde 16e -eeuwse boeken van de Aarlese taalkundige Arnoldus Arlenius.

Gelijktijdig kan men de gouden zegelring bewonderen die freule Constance van kasteel Croy 150 jaar geleden schonk aan haar brouwer en vertrouwensman Gradus Nikkelen. Ook kan men in het heemhuis een expositie bewonderen die de postzegel en aanverwante zaken in het zonnetje zet.

Op deze expositie is een grote variatie aan postzegels en poststukken te zien die elk een bijzonder verhaal weten te vertellen. De functie van de postzegel is thans zeer gevarieerd: er wordt gecollecteerd voor goede doelen, er worden belangrijke gebeurtenissen en personen herdacht, toeristen worden gelokt, opvoedkundige en gezondheidsadviezen worden verstrekt, waarden en normen en vredesboodschappen worden overgebracht en soms fungeert het zegel als politiek propagandistisch affiche. Een groot aantal thema’s passeren hierbij de revue: frankeerzegels, gelegenheidszegels, herdenkingszegels, bijzondere poststukken, eerste-dag-uitgiften enz .enz.

De getoonde collecties zijn afkomstig uit de verzameling van heemkunde lid Henk van Beek. De expositie is te bezoeken op zondag 15 september tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Het heemhuis is tevens het startpunt van een fietsroute (hier verkrijgbaar) die de oude 19e eeuwse postroute volgt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *